The Kokon

Een veilige plek voor transformatie

Heart Circle

"As in circle, as in life"
Christian Pankhurst


Circling is erg populair tegenwoordig. Afgelopen jaar heb ik weer een kleine cirkel gedraaid. Bij voldoende belangstelling organiseer ik weer Heart Circles. Ik heb veel ervaring in het faciliteren van cirkels en soms heb ik er geen andere woorden voor dan "magic". Het voelt voor mij bijna een hemelse eenheid. Cirkel is voor mij de plek waar ik het meest ervaren heb om met elkaar een te zijn.

In cirkel creeren we een "amplified field" (door doelgerichte aandacht voor elkaar). De cirkel gaat werken als collectieve wijsheid en met elkaar voelen we wat nodig is en waar de aandacht nodig is. Ik ervaar cirkel altijjd als een veilige speelplaats voor het leven: "as in circle, as in life".

We maken aan het begin een aantal afspraken die de veiligheid en ruimte garanderen voor het proces.
Met de check in maken we contact door elkaar aan te kijken, zodat er een lijntje wordt gelegd. Bij de check in kun je oefenen met ruimte nemen in de wereld. Alles mag er zijn - hoe deel je dat? Hoe blijif je bij je hart, terwijl je in contact bent met de ander?

In cirkel combineren we IFS eigenlijk met de groep. De groep gaat fungeren als een spiegel voor je innerlijke wereld met parts. Processen in de groep diep resoneren in je innerlijke wereld. Als er een conflict is een de groep kan dit van alles oproepen. Vaak gebeurt het dat verschillende leden van de cirkel verschillende emoties dragen voor de hele groep. De een heeft meer toegang tot een bepaalde emotie dan de ander.

Soms kunnen we een oefening doen, of gewoon een vraag in het midden leggen. De ruimte is open.

Door stil te staan, te vertragen en op in te zoomen, leer je zo ontzettend veel. Daarbij is het zo waardevol, dat terwijl iemand anders het werk doet, jij zo meedoet dat er binnen korte tijd bergen verzet kunnen worden.