The Kokon

Een veilige plek voor transformatie

Hooggevoeligheid


"It is both a blessing and a curse to feel everything so very deeply."
Elaine Aron.


Tegenwoordig is er veel bekendheid rondom HSP oftewel hoogsensitiviteit. Het is bijna een modewoord geworden. Elaine Aron* heeft er voor het eerst onderzoek naar gedaan.

HSP kenmerkt zich door een diepere verwerking van (meer) prikkels in de hersenen.
Dit kan als last voelen. T
egelijk kan je er een gave van maken als je ermee om leert gaan.
Sensitiviteit is een dubbelzijdig zwaard, wat ervoor kan zorgen dat je meer pijn ervaart in het dagelijks leven, maar als je je gevoeligheid leert tunen, kan het heel waardevol zijn. Om bijvoorbeeld vernieuwing te brengen of verdieping in contact.

Ontdekken dat je hooggevoelig bent, kan veel op zijn plek laten vallen. Het is geen DSM diagnose, maar het kan wel zorgen voor een feest der herkenning. Je kunt een zelftest doen, om te zien of je bepaalde kenmerken herkent.

Bij mij was het ontdekken hiervan nogal een zoektocht. Veel mensen die hooggevoelig zijn, zijn introvert. Ze nemen veel rust om prikkels te verwerken. Ik herkende me in eerste plaats niet in dit plaatje. Ik ben extravert: ik haal echt energie uit intensiteit en soms geeft dit een wankel balans tussen onderprikkeling en overprikkeling. MBTI* heeft me hierin ook veel inzicht gegeven, hoe je persoonlijkheid in elkaar zit en hoe dit samen speelt met HSP zijn.


Overprikkeling is iets wat makkelijk kan gebeuren als je nog niet altijd goed de balans gevonden hebt (of als de maatschappij gewoon teveel druk en verwachting op je legt).
Ik kan me nog wel herinneren dat er tijden waren dat ik me zo 'raar' voelde... Alsof mijn hoofd vol watten zat en ik kon geen prikkels meer aan. Later begon ik te begrijpen dat mijn hoofd, met alle processen, gewoon te vol zat.

Een ander thema is dat je alles van de ander kan voelen, alsof het van jezelf is, de afscherming is er nog niet altijd.

Ik heb een fijn kantoor, met uitzicht op een rustige tuin... Een plek waar je je gewoon even helemaal mag ontspannen en rust mag internaliseren. Ik kan je indien gewenst tools geven om je bijvoorbeeld beter te leren afschermen Ik heb een leuke map.
Maar ik kan ook gewoon naar je verhaal luisteren en je weer helpen om te zien hoe waardevol je bent.