The Kokon

Een veilige plek voor transformatie

Hooggevoeligheid


"It is both a blessing and a curse to feel everything so very deeply."
Elaine Aron.


Tegenwoordig is er veel bekendheid rondom HSP oftewel hoogsensitiviteit. Het is bijna een modewoord geworden. Elaine Aron* heeft er voor het eerst onderzoek naar gedaan.

HSP kenmerkt zich door een diepere verwerking van (meer) prikkels in de hersenen.
Dit kan als last voelen. T
egelijk kan je er een gave van maken als je ermee om leert gaan.
Sensitiviteit is een dubbelzijdig zwaard, wat ervoor kan zorgen dat je meer pijn ervaart in het dagelijks leven, maar als je je gevoeligheid leert tunen, kan het heel waardevol zijn. Om bijvoorbeeld vernieuwing te brengen of verdieping in contact.

Ontdekken dat je hooggevoelig bent, kan veel op zijn plek laten vallen. Het is geen DSM diagnose, maar het kan wel zorgen voor een feest der herkenning. Je kunt een zelftest doen, om te zien of je bepaalde kenmerken herkent. Zodat je er niet alleen last van hebt, maar ook de gaves kan omarmen.
Bij mij was het ontdekken hiervan nogal een zoektocht. Veel mensen die hooggevoelig zijn, zijn introvert. Ze nemen veel rust om prikkels te verwerken. Ik herkende me in eerste plaats niet in dit plaatje, omdat ik van nature nogal de intensiteit opzoek. Ik moest er echt achter komen, dat je ook deze (HSS) variant hebt.

MBTI* geeft ook veel inzicht denk ik op dit gebied, hoe je persoonlijkheid in elkaar zit en hoe dit samen speelt met HSP zijn, en vooral wat dan kanalen zijn hoe informatie binnenkomt en hoe je weer tot rust komt. Wieweet schrijf ik daar nog wel eens een blog over.

Overprikkeling is iets wat makkelijk kan gebeuren als je nog niet altijd goed de balans gevonden hebt (of als de maatschappij gewoon teveel druk en verwachting op je legt). De hoeveel prikkels is teveel en dat kan rare klachten geven, zoals bijvoorbeeld een hoofd vol watten.
Net als overprikkeling is onderprikkeling ook een ding. Dat je de uitdaging mist, omdat je van nature de neiging hebt om diep ergens in te duiken.

Een ander thema is dat je alles van de ander kan voelen, alsof het van jezelf is, de afscherming is er nog niet altijd. Het kan helpend zijn om hierin te leren om echt terug te komen bij jezelf.

Ik heb een fijn kantoor, met uitzicht op een rustige tuin... Een plek waar je je gewoon even helemaal mag ontspannen en rust mag internaliseren. Ik kan je indien gewenst tools geven om je bijvoorbeeld beter te leren afschermen, zoals mediaties of oefeningen.