The Kokon

Een veilige plek voor transformatie

Spiritual Emergency


“For a seed to achieve its greatest expression, it must come completely undone. The shell cracks, its insides come out and everything changes. To someone who doesn’t understand growth, it would look like complete destruction.” — Cynthia Occelli 


Op wereldwijd level is er van alles in beweging - het voelt best wel alsof de planeet zelf in crisis is. Ook op ontwikkelingsvlak verandert er erg snel erg veel. En veel mensen worden wakker tot een dieper gevoel van bewustzijn, authenticiteit en staan stil, voorbij de groepsdruk, bij de vraag wie ze nu echt zijn en wat ze echt willen. Mindfulness is populairder dan ooit. En er zijn allerlei manieren om jezelf te ontwikkelen - helaas niet altijd zonder gevaar.

Het is super als inzichten, processen en verbindingen natuurlijk ontstaan en kunnen integreren. Soms gaat dit echter te snel. Of er verandert teveel tegelijk. Of komen we oog in oog te staan met zeemonsters als we dieper gaan in de oceaan van het onderbewuste. Plotseling kan een Spiritual Emergence een Spiritual Emergency worden.

Toch kunnen juist ook deze periodes van spirituele crisis een katalysator zijn van transformatie, mits ze goed worden begrepen. Ze worden echter ook nog wel eens verward met pathologie en soms is het ook goed om te kijken daarnaar.

Het is vaak fijn en helpend om wat ondersteuning te krijgen om door een spirituele crisis te komen. Er komen vaak oerkrachten bij kijken, soms op een heel energetisch niveau. Er kan soms sprake zijn van dissociatie, van symboliek die als werkelijkheid naar boven komt in de externe wereld. Iets ervaren is een ding. Het de juiste plek geven is iets heel anders. Tijdens mijn emergency werd genoemd dat de enige fout die ik maakte, was dat ik het te vroeg wilde begrijpen.

Ik ben getraind om te werken met een verscheidenheid van verschillende types van spirituele ervaringen. Het mag er zonder oordeel te zijn. Of het nu gaat om medicine journeys, psychic openings, NDE's, Out of Body experiences.... Het is welkom.

Ook binnen de IFS wereld ben ik hier veel over gaan leren - om te navigeren door deze staten heen, wat er gebeurt tussen parts in sequences. Bijvoorbeeld als er stemmen / intrucies zijn wat veel angst en achterdocht geeft.
Ik heb een diep geloof dat sommige dingen misschien niet 'waar' zijn in het fysieke, maar wel 'echt' voor de ziel. 
Daarnaast ben getraind door Emma Bragdon, en deel van het netwerk van Spiritual Emergence Coaches