The Kokon

Een veilige plek voor transformatie

Trauma


"Trauma compromises our ability to engage with others by replacing patterns of connection with patterns of protection." Stephen Porges

Trauma is een groot woord. Het werd vaak geassocieerd met oorlogsveteranen die met ptss terugkwamen uit oorlogsgebieden. Het is echter veel breder en sinds de jaren '90 is het inzicht rap toegenomen hierin. Waardoor we het steeds beter begrijpen en betere manier vinden om trauma te verwerken. Het hoeft geen life-sentence te zijn.

Er zijn veel verschillende soorten trauma's. Je kan eenmaling door een heftige gebeurtenis gaan. Er kan sprake zijn van dubbele trauma's (iets in het nu triggert iets van vroeger en beiden zijn heftig om door te werken), of je jeugd werd overschaduwd door iets waardoor het je groei belemmert, dit wordt ook wel ontwikkelingstrauma genoemd.
Simpel gezegd: Trauma is de aanwezigheid van iets slechts en/of de afwezigheid van iets goeds.


Gebaseerd op wat de experts zeggen, houd ik deze definitie aan:
Trauma is alles wat teveel is om in het moment te kunnen voelen.
Op het moment dat iets niet verwerkt kan worden, dan slaat dit zich op in het lichaam, oftewel het gaat tijdelijk in de vriezer.
En daar blijft het liggen wachten tot het als nog verteerd kan worden, zodat het een plekje krijgt en je de waardevolle aspecten er ook uit kan halen.Bessel van der Kolk* beschrijft hoe fysiek trauma kan zijn: het slaat zich echt op in het lichaam.
Peter Levine*, bekend van "Somatic Experiencing", gaat ervan uit dat je met kleine stapjes weer veilig de sensaties van je lichaam kan leren voelen, al gebruik makend van hulpbronnen. Ik geloof dat specifieke interne delen van de ziel trauma vasthouden en dat deze letterlijk bevriezen in de tijd dat het gebeurde.


Hoe verwerk je gebeurtenissen die heftig zijn?
Hoe laat je los? Hoe ontdooi je pijnlijke herinneringen, zodat ze weg kunnen vloeien?
Wat voor kleine stapjes kan je gebruiken, zodat je je weer veilig voelt in je lichaam, in de wereld?


Ik ben trauma-coach. Dat wil zeggen:
- Ik bied laagdrempelige begeleiding en een veilige ruimte, waarin jij zelf aan het roer staat, om trauma te verwerken. 

Het kan een eerste stap zijn richting de hulpverlening, als de stap om "in therapie te gaan", te groot is. 
- Ik kan je helpen om anders naar trauma te kijken door een stukje inzicht en erkenning te geven.
Vaak is er oordeel: "kom er nou eens overheen". Naar mijn inziens is dat gebrek aan kennis. Trauma is niet iets van vroeger is wat je is overkomen, maar het speelt zich in het hier en nu af in je emotionele brein.
Begrijpen van bijvoorbeeld de polyvagal theorie kan helpen, om jezelf niet te oordelen, waardoor je de relatie met jezelf verbetert en je met meer succes aan de slag kunt gaan.

- Ik bied tevens begeleiding bij religieus trauma*. In religie kan je soms zo jezelf verliezen en bepaalde overtuigingen kunnen zo sterk zijn dat ze als De Waarheid aanvoelen. Ook hierin is het belangrijk dat je weer uit mag komen bij jezelf en dat je alles mag voelen wat deze "terugreis" oproept.