The Kokon

Een veilige plek voor transformatie

Internal Family Systems

 

"The greatest lesson I learned in IFS is to touch with love, what I previously touched with hate" - author unknown


Vanaf het moment dat ik begon te lezen over IFS in het boek van Bessel van der Kolk, had ik er een diepe klik mee. Het voelde als thuis komen. Psychische delen worden vaak gepathalogiseerd. Ik vond het heel bevrijdend dat er ruimte mag zijn voor alles wie we zijn.


Richard (Dick) Schwartz* de ontwikkelaar van IFS werkte als familie therapeut. Door zijn clienten met eetstoornissen, leerde hij over "parts". Zij onderwezen hem dat ze parts in zich hadden. Een part wilde eten om de pijn uit te doven die te overweldigend voelde. Een ander part begon vervolgens uit te schelden, zodat er weer iets anders van binnen naar voren kwam om de kcal weer te laten verdwijnen. Dick zag veel overlap tussen het externe en interne in systemen en merkte op dat parts eigenlijik jonge kinderen zijn, vaak bevroren in tijd, in geparentificeerde ouderrollen. En hoe principes uit familie therapie toegepast kunnen worden in de innerlijke psyche. Door de loop der jaren is bewezen hoe effectief dit is.

IFS gaat uit van enkele radicale opvattingen.
1 Meervoudigheid is heel natuurlijk. Net zoals ons lichaam parts heeft, zo heeft onze ziel dit ook. 
Dit geeft veel mogelijkheden, om bijvoorbeeld meerdere dingen tegelijk te kunnen doen. Een part kan denken aan de was, terwijl een ander part bezig is met een gesprek. Tegelijk geeft het ook uitdagingen. Parts kunnen botsen, het bekende voorbeeld is dat een part wil opstaan, en een ander part wil nog even in bed blijven liggen. Maar het kan ook heftiger zijn, denk bijvobeelbeeld aan iemand loslaten, of iemand wel in je leven laten zijn. 
2 Elk part is waardevol en welkom. In de originele vorm heeft elk part een waardevolle rol in het systeem. Het kan echter belast worden door overtuigingen, emoties en pijn, waardoor het extremer roept van binnen. Dit maakt het "part" niet slecht, het draagt alleen veel lasten.

Iemand met een dissociatieve stoornis heeft dus niet een compleet andere hersenstructuur. De parts zijn door het heftige trauma in extreme rollen gekomen en dragen zware lasten.

IFS maakt een verdeling: Er zijn parts die beschermen ("protectors", zowel pro-actief als reactief) en parts die bescherming nodig hebben ("exiles" - de parts die het oorspronkelijke trauma dragen, maar van het bewustzijn verdrongen worden, omdat het te heftig is om te voelen).

En daarmee is een derde opvatting heel belangrijk:
3 Iedereen, hoe beschadigd ook, heeft in essentie een gezond "Self". En als parts de ruimte en toestemming geven, komt Self naar voren en kan iemand van binnen uit, vanuit deze bijna geheime helingsplek van binnen, zichzelf genezen. Ondersteuning en leiding van een IFS therapeut kan helpend zijn, maar de bron van heling is de innerlijke attachment. Dus het vermogen om van binnen getuige te zijn wat een part draagt, de verbinding te herstellen, het echt te begrijpen vol compassie, en het part te helpen om lasten te laten gaan kan iemand helpen om echt te transformeren.

Als IFS facilitator kan ik je hierbij begeleiden. Samen ontmoeten we de parts en we kijken wat er specifiek nodig is. We gaan nooit zonder toestemming naar diepe pijn, want er werken parts heel hard om die pijn niet te voelen. Langzamer = sneller. We leren de rollen van beschermers begrijpen en waarderen. Als het systeem ontspant, en de protectors leren vertrouwen dat er niet (weer) overweldiging komt, kunnen lasten worden losgelaten en nieuwe balansen ontstaan en oorspronkelijke eigenschappen weer volop tot leven komen.