The Kokon

Een veilige plek voor transformatie

Internal Family Systems


"Wholeness is not achieved by cutting off a portion of one's being, but by integration of the contraries.
C.G. Jung


Het model waar ik in getraind ben (Level 1) en wat voelt als mijn basismodel, is Internal Family Systems.
Vanaf het moment dat ik erover las, had ik er een diepe klik mee. Momenteel gebruik ik nog een aantal engelse termen, we zijn bezig om de termen zo te vertalen, zodat het ook in het Nederlands de juiste lading dekt. 

Richard (Dick) Schwartz* is de ontwikkelaar van IFS. Als familie therapeut leerde hij over "parts" bij eetstoornisclienten. Zij onderwezen hem dat ze parts in zich hadden die wilden eten en dat een eetstoornis een ander part naar voren riep van zelfhaat. En hij zag veel overlap tussen externe en interne systemen en merkte op dat parts eigenlijik jonge kinderen zijn, vaak bevroren in tijd, in geparentificeerde ouderrollen. En hoe principes uit familie therapie toegepast kunnen worden in de innerlijke psyche.

IFS gaat uit van enkele radicale opvattingen.
1 Meervoudigheid is heel natuurlijk. Net zoals ons lichaam parts heeft, zo heeft onze ziel dit ook. 
Dit geeft veel mogelijkheden, om bijvoorbeeld meerdere dingen tegelijk te kunnen doen. Een part kan denken aan de was, terwijl een ander part bezig is met een gesprek. Tegelijk geeft het ook uitdagingen, waaronder innerlijk conflict.
2 Elk part is waardevol en welkom. In de originele vorm heeft elk part een waardevolle rol in het systeem. Het kan echter belast worden door overtuigingen, emoties en pijn, waardoor het extremer roept van binnen. Dit maakt het "part" niet slecht, het draagt alleen veel lasten.

Iemand met een dissociatieve stoornis heeft dus niet een compleet andere hersenstructuur. De parts zijn door het heftige trauma in extreme rollen gekomen.

IFS maakt een verdeling: Er zijn parts die beschermen ("protectors", zowel pro-actief als reactief) en parts die bescherming nodig hebben ("exiles" - de parts die het oorspronkelijke trauma dragen, maar van het bewustzijn verdrongen worden, omdat het te heftig is om te voelen).

En daarmee is een derde opvatting heel belangrijk:
3 Iedereen, hoe beschadigd ook, heeft in essentie een gezond "Self". En als parts de ruimte en toestemming geven, komt Self naar voren en kan iemand van binnen uit, vanuit deze bijna geheime plek van binnen, zichzelf genezen. Ondersteuning en leiding van een IFS therapeut kan helpend zijn, maar de bron van heling is de innerlijke attachment. Dus het vermogen om van binnen getuige te zijn wat een part draagt, de verbinding te herstellen, het echt te begrijpen vol compassie, en het part te helpen om lasten te laten gaan kan iemand helpen om echt te transformeren.

Als IFS facilitator, help ik je, dat jij je innerlijke wereld binnen kan gaan vanuit deze plek vol capaciteit, om te kijken waar er heling nodig is. Soms komen we parts tegen die bedreigend zijn (omdat ze zo kunnen overweldigen), of parts die nare energie dragen, van bijvoorbeeld een dader. Ook deze parts zijn helemaal welkom. Vaak komen ze met verrassende antwoorden, waarom ze dragen wat ze dragen. En vaak zijn ze heel goed in staat om samen te werken door minder intens naar voren te komen, zolang ze leren vertrouwen dat ze dan (beter) gehoord worden.
Soms komen we van binnen parts tegen, waar andere parts veel moeite mee hebben. In dat geval gaan we langzaam... Er wordt niets gedaan zonder toestemming. Maar er is hoop: als het meest kwetsbare van binnen geholpen wordt (als is het maar een klein beetje, met een groot verschil) kunnen andere parts die zo druk zijn met beschermen ook wat meer ontspannen.